Menu

vam pomaga sprejemati zdrave odločitve.

Potovanja z avtomobilom so še vedno vodilni način prevoza na željeno počitniško destinacijo. Več kot 3/4 daljših zasebnih turističnih potovanj Slovenci opravimo z avtomobilom. Ne glede na to ali potujemo z avtomobilom sami, v dveh, s prijatelji ali otroci, je smiselno, da se na pot ustrezno pripravimo.

Medtem, ko so folati naravno prisotni v hrani, je folna kislina oksidirana sintetično pridobljena spojina, ki se uporablja za namene obogatitve posameznih živil oziroma v proizvodnji prehranskih vitaminskih dodatkov. 1 µg prehranskega folata = 0,5 µg sintetične folne kisline. Folna kislina je najstabilnejša oblika vitamina B9 in se skoraj povsem absorbira (> 90 %), medtem, ko je stopnja absorbcije folatov iz prehrane odvisna od različnih okoljskih faktorjev (temperature, svetlobe, shranjevanja, predelave, itd.).

Primeri naslednjih nekaj zajtrkov upoštevajo priporočila zdravega prehranjevanja in so preračunani za osebo, katere celodnevne energijske potrebe (CEP)  znašajo 7.700 kJ oziroma 1.840 kcal, pri čemer predstavlja zajtrk 25 % CEP, to je 1.925 kJ oziroma 460 kcal.

ZAJTRK - NAJPOMEMBNEJŠI DNEVNI OBROK

Da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva vedo povedati že najmlajši. Tema neugodnih posledic izpuščanja zajtrka na zdravje je ena izmed redkih tem, v zvezi s prehranjevanjem in prehranjevalnimi navadami, kjer so si enotni tako tisti, ki se s prehranjevanjem ukvarajo profesionalno kot tudi tisti, ki se v prehranske vsebine vključujejo amatersko.

Iskanje po posameznih kategorijah živil (Mleko in mlečni izdelki, zelenjava, Sadje, itd.) je lahko zamudno. Poleg tega lahko uporabnik pri iskanju živil in/ali jedi le te išče v nepravi kategoriji. Lažje, hitreje  in učinkoviteje je, da pri iskanju živil oziroma jedi uporabljate temu namenjen iskalnik, ki vam glede na vaš črkovni zapis sprotno ponuja možnosti in s tem omogoči hitrejši dostop do željenega živila oziroma jedi.

Blog ureja Nina Bizjak Bajec, dipl. dietetik

Preizkusite brezplačno aplikacijo!

Kategorije

Socialni mediji

Prijava